Etykiety

poniedziałek, 11 czerwca 2012

Szybka zupa z serków topionych


Do błyskawicznego (góra 15 min) przygotowania tej smacznej zupy musicie mieć:
  • 2 l wody,
  • 6 serków topionych typu ementaler albo śmietankowych (po 100 g każdy),
  • białą część 1 pora,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 1 kostkę rosołową,
  • vegetę lub ziarenka smaku,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • natkę pietruszki,
  • kilka kromek chleba na grzanki
  • suszone zioła,
  • masło,
W garnku podsmażam na maśle pokrojonego w cienkie półplasterki pora, dolewam wodę z przyprawami (liście laurowe, pieprz i ziele angielskie). Dorzucam także kostkę rosołową i łyżeczkę ziarenek smaku. Gotuję. A w międzyczasie w dużej misce rozdrabniam serki widelcem. Powoli dolewam do serków trochę gorącej wody z przyprawami - mieszam, aby lekko rozpuścić serki. Przelewam całość do garnka i pozostawiam na małym ogniu. Wyciskam do zupy czosnek.
Chleb wrzucam na patelnię (pokrojony w grubą kostkę), na której rozgrzałam oliwę lub masło. Zrumieniam go, mieszając, i posypując ziołami. Wykładam na papierowy ręcznik, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Aby grzanki dłużej zachowały chrupkość, jeszcze ciepłe odrobinę solę.
Miksuję zupę blenderem (wcześniej wyłowiłam liście laurowe, ziele i pieprz).
Zupę podaję z grzankami i koniecznie ze świeżą natką pietruszki.
Lubię także posypaną prażoną cebulką, kiedy nie mam grzanek.
Sycąca!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz