Etykiety

niedziela, 15 lipca 2012

Tarta z owocami i budyniem


Uwielbiam to ciasto.
Jest szybkie, proste, efektowne i do tego mamy mniej wyrzutów sumienia zajadając się nim, bo przecież jest tak bardzo owocowe! ;)

Na ciasto potrzebowałam:

  • 4/5 kostki Kasi do pieczenia (margaryna ma ułatwiającą podziałkę na papierku)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 2 czubate łyżki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 łyżki śmietany
  • bułka tarta do wysypania maki

Na obłożenie:

  • 2 budynie śmietankowe lub inne, waniliowe lub cytrynowe
  • ew. galaretka owocowa
  • dowolne świeże owoce

Pokrojoną w mniejsze cząstki margarynę Kasię, mąkę, jajko, cukier i śmietanę wrzucam do miski, mieszam i wyrabiam łapkami. Wyrobione ciasto przekładam na blat lub stolnicę wysypaną odrobiną mąki i kończę wyrabianie, kształtuję zgrabną kulkę i zawijam w folię. Odstawiam na pół godziny do lodówki.  Po tym czasie ciasto przekładam znów na blat lub stolnicę posypaną mąką i wałkuję na wysokość ok 3 mm i wielkość odpowiadającą wymiarom tortownicy powiększoną o brzegi. Przekładam ciasto do tortownicy wysmarowanej margaryną lub masłem i wysypanej bułką tartą. Ułatwiam czynność przekładania placka  zawijając na wałek i rozwijając nad tortownicą. Kształtuję i dopasowuję do formy. Nakłuwam widelcem spód, aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia. Ponownie wkładam ciasto do lodówki. Nagrzewam piekarnik do temperatury 180-200'C. Ciasto musi się zrumienić, w zależności od piekarnika pieczemy ok. 20-30 minut. Najlepiej sprawdzić wkłuwając patyczek. W międzyczasie gotuję budyń wg. przepisu na opakowaniu, ale dodaję mniej mleka, aby budyń był bardziej gęsty. Najlepiej budyń po ugotowaniu przykryć na przykład folią, aby nie powstał kożuch. Kruchy spód musi ostygnąć, budyń także nie powinien być bardzo gorący. 
Kolejne proste kroki do wyłożenie budyniu i ułożenie owoców. Można posmarować owoce, za pomocą pędzelka, tężejącą galaretką, wyrobioną w mniejszej ilości wody , aby ładnie błyszczały.
Smacznego! :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz